Wilhelm Imperator Rex

Door Jaap Holwerda, 21 juli 2017

Wilhelm imperator rex (W.I.R.), de officiële titel die Wilhelm ll in Duitsland mocht voeren. Zijn landgenoten, met goedlachse spot, spraken over; Wilhelm Immer Reisefertig. Reizen deed hij en hoe. Zijn laatste reis voor WO l, een reis naar de Noorse fjorden. De spanning in Europa was om te snijden, wellicht als signaal ter ontspanning uitgevaren. Helaas, onderweg naar zijn vakantie bestemming kreeg hij een telegram dat Rusland mobiliseerde. Telegram wisseling met neef Nicky (tsaar Nicolaas) mocht niet meer baten. In hun overmoed wilden ze allemaal zo graag. Het verdere verloop kennen we.

Ook in Nederland was hij vaak met zijn Mercedes onderweg. Vanuit Amerongen bezocht hij regelmatig, als hij weer in een spotprent belachelijk was gemaakt, het Bizon park in Zeist. Naar verluid had een Amerikaans circus daar 2 bizons achter gelaten. Wellicht omdat die niet door een hoepeltje wilden springen. Alleen de macht en kracht van de bizons kon Wilhelm tot zichzelf brengen. De reis naar Zeist ging via Driebergse hoofdstraat, waar hij zich wat onrustig gedroeg. Rechts het Groot Seminarie en links de katholieke St-Petrus Banden kerk. Tegen zijn chauffeur had hij , met zijn anti katholieke opvoeding, altijd wel een snedige opmerking ten koste van het katholieke volksdeel.

Vanuit Doorn ging Wilhelm ll regelmatig naar zijn vriendin in Heemstede. Mevrouw Pannwitz, koosnaam Panny, de zeer rijke weduwe waarvan de man fortuin had gemaakt met het inblikken van runderen op de pampa's van Argentinië. Waarschijnlijk om dicht bij haar keizer te zijn had ze het buiten  "de Hartekamp"  in 1921 aangekocht.

De Hartekamp werd, tijdens het interbellum, het middelpunt van de Duitse kolonie in Nederland. Maar liefst 103X werd Pannybezocht. Volgens de menu boeken uit Doorn bezocht Panny 145X Huis Doorn. Veel reuring rond De Hartekamp en Huis Doorn. Zo werden in 1928 de eerste Europese (Duitse) oceaan vliegers door Panny ontvangen. Na dit bezoek werd er met hun Junker naar Huis Doorn gevlogen. Waar op het dak de keizer, met gevolg, de vliegeniers toe zwaaiden. In Zandvoord was Wilhelm ll ook een graag geziene (bad)gast. Dit bezoek werd gecombineerd met een bezoek aan Eduard von der Heydt die zijn vermogen beheerde.

Waar Wilhelm ll niet bij aanwezig was, was een concert waar bovengenoemde Duitse kolonie wel aanwezig was. Op verzoek werd het Nederlandse en Duitse volkslied gespeeld. De dirigent Peter van Anrooy weigerde echter het het Nazistische Horst Wessel lied te spelen. De aanwezige koningin Wilhelmina (!) heeft ervoor gezorgd dat voornoemde dirigent zijn ontslag heeft gekregen.

Niet alleen Wilhelm ll maar ook prins Hendrik en ja daar is hij Prins Bernard kwamen regelmatig bij Panny langs. De laatste had overigens meer belangstelling voor dochter Ursula. De familie Pannwitz beschikte over een Argentijns paspoort en had daar ook veel bezittingen. Bernard die neus voor zaken had, heeft in 1943 deze connectie ook gebruikt en zo wordt verteld... heeft hij daar ook het landgoed van Zorreguieta bezocht. Hiermee is de cirkel rond. Overigens heeft Bernard later ook nog 553 treinstellen van werkspoor in Argentinië aan de man gebracht.