Vrienden voor het leven

Door Jaap Holwerda, 30 april 2017

Een bijzondere vriendschap hier op de heuvelrug, was die tussen majoor von Ilsemann en de burgemeester van Doorn baron van Nagell. Zij zijn het ook die in een bijzondere symbiose de Utrechtse Heuvelrug, gedurende WO II, voor erger heeft gespaard. Zij zijn het ook die, tegen de wil van minister president Beel, Huis Doorn hebben gered van de ondergang. Het heeft maar weinig gescheeld of het was een hotel/restaurant geworden.

Het ¨dagboek¨ van von Ilseman, onlangs verschenen, heeft (wellicht) ten onrechte een cover met daarop het portret van Wilhelm II, daar waar het portret van von Ilsemann had moeten staan. Meer als een dagboek zien we hier von Ilsemann als hoeder van het Keizerrijk.

De brief van van Nagell  achter in dit ¨dagboek¨, waarin von Ilsemann wordt vrijgepleit van collaboratie met de vijand, heeft alles te maken met zijn verzetswerk, waarbij hij mogelijk meerdere levens heeft gered.

Baron van Nagel en majoor von Ilsemann

Tussen alle borstbeelden van Wilhelm een aandenken aan hen, die zo veel voor onze gemeente en Huis Doorn hebben betekend. Het zou getuigen van waar rentmeesterschap.

Nog een bijzondere mannen vriendschap. Die tussen de derde zoon van von Ilsemann, Rudiger en zijn vriend Freek.Tieners nog , die door de familie van Bentinck  uit Amerongen er op uit gestuurd werden om pacht bij de boeren op te halen.

Tussendoor veel kattenkwaad. Wilhelm II met aanhang op bezoek op kasteel Amerongen. Picknick op het gazon. Tussendoor kippen die wel een graantje wilden meepikken. De jongens keken elkaar aan, vanuit de bosjes werd een der kippen met een projectiel geraakt. Het resultaat overtrof elke verwachting, de chaos was enorm. Freek, inmiddels 90jr, vertelde me dit verhaal, met een glans in zijn ogen of hij nog 12 was.

In Huis Doorn mochten Rudiger en Freek sporadisch rondleidingen verzorgen. Op weinig subtiele wijze werd aan NSB'ers, anderen waren niet ¨welkom¨, duidelijk gemaakt hoe de majoor over landverraders dacht.

Beiden zijn ook bijna betrapt toen ze doende waren linten van de krans van Hitler af te knippen die , door Seyss Inquart, was achtergelaten na het overlijden van Wilhelm II.

-van Nagell en majoor von Ilsemann

-Rudiger von Ilsemann en Freek

Bijzondere mannen vriendschappen.Mannen ik ben trots op ons!!!